Het Gelders Restauratie Centrum en het Graafschap College bieden in Gelderland per 2020 een vernieuwende Opleiding Hout & restauratietechniek op MBO-3 niveau aan

De nieuwe ‘cross-over’-opleiding combineert gedegen kennis van houtrestauratie met moderne (ICT)technieken en soft skills. Die worden steeds belangrijker in de moderne restauratiepraktijk.

Grote behoefte aan een moderne restauratie-opleiding

In Gelderland is grote behoefte aan een moderne, brede houtrestauratie-opleiding op MBO-3 niveau. De driejarige Opleiding Hout & restauratietechniek is een ‘cross-over’ tussen de opleidingen allround timmerman en allround meubelmaker. Vanuit een gedegen basis van traditioneel timmerwerk worden slimme, creatieve houtspecialisten goed op de toekomst van het restaureren voorbereid.

De opleiding bevat drie belangrijke onderdelen:

1. Restauratietimmeren in theorie en praktijk.

2. Moderne (ICT)technieken als CNC, 3D-prinen, infraroodscannen en het gebruik van drones.

3. Soft skills zoals communicatie, leiding geven en onderhandelen. Na zes maanden theoretisch grondslag gaan de leerlingen drie dagen per week in de praktijk werken bij de Gelderse Kennis &
Kunde-bedrijven.

Een restauratie-timmerman/vrouw die écht van wanten weet

De ontwikkelingen in de restauratiebouw gaan snel. De Opleiding Hout & restauratietechniek sluit daar naadloos op aan. Volgens opleidingscoördinator Roy Jansen is het ‘eindproduct’ een MBO-3 restauratietimmerman, die écht van wanten weet in de moderne restauratiepraktijk. “Wij willen dat onze leerlingen de kracht zien van de combinatie van het oude ambacht en moderne technieken. Wij brengen ze daarmee in aanraking. Wij gaan laten zien wat je allemaal nog meer kan doen. Er komt ruimte om te experimenteren en we maken de verbinding met schilderen, metselen en zelfs het groen. Én we maken de cross-over met de installatietechniek, want dat heeft allemaal invloed op het restauratie-vak, zoals het zich nu ontwikkelt.”

Voor wie?

Voor Gelderse leerlingen en professionals, zeker ook voor meisjes. De opleiding richt zich op onder-instroom uit het VMBO en HAVO en zij-instroom van MBO’ers en vakmensen uit de praktijk. Het is mogelijk deze opleiding als BOL of BBL te volgen. Ook meisjes/vrouwen zijn van harte uitgenodigd zich aan te melden. Leerlingen en professionals uit heel Gelderland kunnen zich aanmelden. De kosten zijn afhankelijk van leeftijd en vooropleiding.

Samenwerking

Partners Hout & restauratietechniek is een samenwerking van het Gelders Restauratie Centrum, het Graafschap College, de provincie Gelderland en de Gelderse Kennis & Kunde-bedrijven. Door de samenwerking met de beste Gelderse aannemers kunnen de leerlingen de theorie direct in de praktijk brengen. Daardoor wordt het leereffect versterkt.

Nadere informatie: – Roy Jansen: 0636 318 123 – Jan Gersen: 0610 652 396 – e-mail: info@geldersrestauratiecentrum.nl

Bekijk de flyer

 

Reageren