MISS TECH doe-dag neemt vooroordelen weg

“Ik heb veel om over na te denken”, aldus Mariska (25) na afloop van de ‘MISS TECH doe-dag’, die maandag door de sector Techniek & Informatica werd georganiseerd op het Graafschap College. Ze werkt op dit moment in de detailhandel, maar wil terug naar school. Ze oriënteert zich op een mbo-opleiding. “Ik wil me breed oriënteren en ook onderzoeken of een technische opleiding iets voor mij is. Ik hoorde van deze doe-dag, dus dat leek mij een mooie kans.” 

Robots maken

Het was de eerste keer dat het Graafschap College een doe-dag voor uitsluitend meiden organiseerde. Ruim 20 belangstellenden meldden zich aan. Maud, die op het Graafschap College de opleiding Smart Industry volgt, was één van de initiatiefnemers van de doe-dag. “Het percentage vmbo-leerlingen dat voor een technische opleiding kiest, ligt bij het Graafschap College lager dan het landelijk gemiddelde. Met deze dag wilden we meiden een goed beeld geven van de technische opleidingen bij het Graafschap College en vooroordelen wegnemen. We hebben de meiden een rondleiding gegeven langs de verschillende werkplaatsen van onze sector om ze een indruk te geven van de mogelijkheden binnen de techniek. Ook gingen ze aan de slag. Ze maakten een robot en maakten hierdoor kennis met industrieel design, mechatronica, metaalbewerking, werktuigbouw, motorvoertuigentechniek en bouw. Helaas was er te weinig tijd en kwam het onderdeel programmeren niet meer aan bod.”  

Priegelwerk

Mariska weet nu beter wat een technische opleiding inhoudt. “Het is heel afwisselend, je hebt veel vrijheid om oplossingen te bedenken en je werkt zowel samen als alleen aan opdrachten en projecten. Ook is de techniek heel breed. Mijn voorkeur gaat nu vooral uit naar industrieel design”, vertelt Mariska. Maud geeft aan dat er veel vooroordelen bestaan over de technische opleidingen. “Jongeren denken vaak dat de techniek alleen voor jongens is. Dat is niet zo. Juist niet. Meiden zijn net zo welkom. Zij beschikken vaak weer over andere vaardigheden dan jongens, zodat jongens en meiden elkaar goed aanvullen. Zo zijn meiden bijvoorbeeld heel goed in het ‘priegelwerk’, omdat hun fijne motoriek goed is ontwikkeld.” Mariska geeft inderdaad aan dat ze ook wel wat bevooroordeeld was, voor haar deelname aan de doe-dag. “Ik dacht ook dat techniek meer iets is voor jongens. Ben blij dat ik aan deze dag heb meegedaan en heb ervaren dat dat echt niet zo is. Er lopen hier best wat meiden rond, ook meiden die in hun vrije tijd gewoon op hakken lopen”, zegt ze lachend. 

Reageren