De sector Techniek & Informatica van het Graafschap College start per augustus 2017 met twee nieuwe niveau 4-opleidingen in de beroepsopleidende leerweg. Het betreft de opleidingen: Middenkader Smart Building en Middenkader Smart Industry. Het zijn dé mbo-opleidingen van de toekomst op het gebied van techniek. Met het vernieuwde aanbod speelt het Graafschap College in op de ontwikkelingen in de technische sector. Voor de opleiding Middenkader Smart Building geldt dat het Graafschap College het eerste roc in Nederland is dat deze opleiding aanbiedt.

Middenkaderfunctionaris SMART Building

Deze opleiding is deels een samenvoeging van de profielen Middenkaderfunctionaris Bouw en Technicus engineering en deels nog nieuw te ontwikkelen. De middenkaderfunctionaris SMART Building levert een significante bijdrage aan het inrichten van duurzame, toekomstgerichte en generatiebestendige leef- en werkomgevingen en speelt in op branche overstijgende ontwikkelingen. Door nieuwe (industriële) bouwmethoden en innovaties in de installatietechniek verandert de wereld van de gebouwde omgeving snel. Het veranderende bouwproces vraagt concreet om studenten die in een vroegtijdig stadium, al vanaf de ontwerpfase, actief leren samenwerken, met en tussen verschillende disciplines. Deze opleiding biedt een betere aansluiting op de hbo-opleiding Built Environment en daardoor nemen de kansen op de arbeidsmarkt voor studenten toe.

Middenkader Smart Industry

Deze opleiding is een cross-over van de profielen Middenkaderfunctionaris technicus engineering en Applicatie- en mediaontwikkelaar. Met de ontwikkeling van Smart Industry wordt de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties (het ‘internet of things’) bedoeld, waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe sectoren ontstaan.

Middenkader Smart Industry zorgt voor de optimalisering van de productie met inzet van ICT. Slimme machines en robots communiceren onderling met elkaar, sporen zelf fouten op en herstellen die fouten. Het zorgt voor de optimalisering van de interactie tussen mens en machine en zorgt daarmee voor sneller, duurzamer en goedkoper produceren en leidt daarmee tot maatwerk van hoogwaardige kwaliteit. Studenten maken kennis met techniek vanuit alle invalshoeken en worden uitgedaagd om alles te analyseren.

4 Reacties op: “Twee nieuwe opleidingen bij Techniek & Informatica

Reageren