NIEUW: Werkatelier Design & Industry

In het schooljaar 2018-2019 opent het Graafschap College het gloednieuwe Werkatelier Design & Industry. Studenten van het profiel Allround meubelmaker (bol, niveau 3) krijgen in dit werkatelier de kans om tijdens en na schooltijd volop te experimenteren met het ontwerpen van meubels en het werken met verschillende materialen en technieken. Bovendien kunnen zij van alles leren over duurzaamheid en het verbeteren van productieprocessen. Op die manier wil het Graafschap College studenten die kiezen voor dit profiel opleiden tot echte allrounders.

Breder opleiden

“Met ons nieuwe werkatelier willen we studenten breder opleiden en extra motiveren. Studenten krijgen de vrijheid met hun eigen ideeën aan de slag te gaan”, aldus André Verhoeven, seniordocent van de opleiding Hout en meubel. “We maken echte allround medewerkers van onze studenten, de allrounders waar bedrijven op zitten te wachten. Je ziet nu dat het ontwerpen van meubels en het daadwerkelijk maken van de meubels vaak door verschillende medewerkers wordt uitgevoerd. De ontwerper denkt niet altijd goed na over de haalbaarheid van de uitvoering van een ontwerp. Hierdoor gaat het in de praktijk nog wel eens mis. Bovendien bieden we met het profiel Allround meubelmaker in combinatie met het werkatelier een mooi vervolg op het vmbo”, zegt André Verhoeven.

Enthousiaste studenten

Ook al is het werkatelier nog niet geopend, een aantal huidige studenten heeft het afgelopen jaar de nieuwe aanpak al een beetje uitgeprobeerd en is heel enthousiast. “Wat ik vooral leuk vind is de eigen inbreng die je kunt hebben. Er is ruimte om eens iets heel anders te doen”, vertelt student Femke. Student Luuk vertelt: “Ik hou niet van standaard en raak ook niet gemotiveerd als ik altijd alles uit een boek moet doen. Ik heb daarom gevraagd of ik zelf een ontwerp mocht maken en uitwerken. En dat mocht. Ik heb een tafel ontworpen en gemaakt van hout in combinatie met epoxy (een soort kunstglas). De tafel gebruiken we nu thuis als eettafel en dat maakt me erg trots. Doordat je zelf betrokken bent bij het hele proces van ontwerp tot uitvoering, raak je extra gemotiveerd en wil je dat het eindresultaat écht mooi is.” Student Sanne beaamt dit: “Je gaat veel meer in perfectie werken, let meer op de details, omdat het product van begin tot eind helemaal van jezelf is.”

Meer meisjes

Studenten Sanne en Luuk maakte voor het profiel Allround meubelmaker speciaal de overstap naar het Graafschap College. “De opleiding die ik hiervoor volgde was heel creatief, maar we deden eigenlijk niet veel aan de uitvoering van ontwerpen. Nu kan ik beide combineren”, aldus Sanne. “De nieuwe insteek van de opleiding zorgt dat de opleiding breder wordt. We merken dat de opleiding daardoor ook steeds interessanter wordt voor meisjes. Met name het ontwerpen en experimenteren met materialen trekt meiden aan”, zegt André Verhoeven.

Ontwerpwedstrijd voor vmbo’ers

Tijdens de Scholenmarkt ’17 kunnen toekomstige studenten meer informatie krijgen over het nieuwe werkatelier. Ook kunnen ze er alvast kennis mee maken door mee te doen aan de ontwerpwedstrijd die het Graafschap College organiseert. “We dagen vmbo’ers uit om een meubelstuk te ontwerpen. Ze kunnen een tekening van hun ontwerp bij ons inleveren. De prijs die zij kunnen winnen is dat zij hun eigen ontwerp in ons werkatelier mogen maken. We dagen de toekomstige studenten uit deze uitdaging aan te gaan!”, aldus André Verhoeven. Lees hier meer over de ontwerpwedstrijd.

Reageren