Terugblik op de Decanendag

Tijdens de Decanendag eind september werden de aanwezigen geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen binnen diverse opleidingen van het Graafschap College. Hierbij delen wij deze informatie ook nog graag via dit platform.

Sector Economie & Dienstverlening

Defensie: opleiding Veiligheid en vakmanschap (VeVa)

De duur van het profiel Aankomend onderofficier grondoptreden (niveau 3) gaat van 2,5 naar 2 jaar.

Retail en commercie: opleiding Commercie

Het profiel E-commerce specialist (niveau 4) is nieuw. Leerlingen die voor dit profiel kiezen, starten in het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’. In dit brede basisjaar maken zij kennis met verschillende vakken en economische beroepen in het bedrijfsleven. Aan het eind van het startjaar maken zij een definitieve keuze voor één van de SMART START ‘Economie en bedrijf’ niveau 3 of 4 bol-profielen.

Binnen het SMART START-jaar ‘Economie in bedrijf’ zijn versnellingsroutes mogelijk. Na een half jaar kunnen studenten doorstromen naar leerjaar 2 als zij voldoen aan de voorwaarden.

Handhaving en beveiliging: opleiding Publieke veiligheid

Het profiel Handhaver toezicht en veiligheid (niveau 3) is vernieuwd. Het profiel is gespecialiseerd in het domein Openbare Ruimte. Daarnaast kunnen studenten stagelopen in de domeinen Openbaar Vervoer en Generiek BOA Politie. Veel studenten willen doorstromen naar de politie en daar zijn ze beter op voorbereid met dit profiel.

Handhaving en beveiliging: opleiding Particuliere beveiliging

Het profiel Beveiliger 3 (niveau 3) is nieuw bij het Graafschap College. Met het profiel Beveiliger 3 (als vervolg op Beveiliger 2) kunnen studenten in de beveiliging een coördinerende functie vervullen. Ze zijn ook toelaatbaar voor de politie.

Sector Educatie & Participatie

Onderwijs en begeleiding op maat: YouLab

Het oriëntatiejaar YouLab biedt jongeren de kans om een jaar lang op ontdekkingstocht te gaan. Persoonlijke ontwikkeling en aandacht voor loopbaanoriëntatie zijn de speerpunten in het programma. Daarnaast wordt de student ingeschreven op het profiel Medewerker facilitaire dienstverlening (niveau 2).

YouLab heeft een maximale toelating van 30 jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar.

Met ingang van studiejaar 2024-2025 verhuist YouLab van Winterswijk naar Doetinchem!

Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo):

Het verzoek om aankomende studenten voor het vavo tijdig aan te melden. Liever pro-actief aanmelden en dan eventueel later afmelden, zodat de toelatingsprocedure in ieder geval zorgvuldig kan plaatsvinden.

Sector Techniek & Informatica

Engineering: opleiding Middenkader engineering

De opleiding Smart Industry is geen aparte opleiding meer, maar valt vanaf heden onder de opleiding Middenkader Engineering en het profiel Technicus engineering (niveau 4).

Vo-klassen kunnen (in overleg/maatwerk) een praktijkgedeelte/opdracht uitvoeren in de werkplaats van de richting Engineering.
Ter inspiratie: firstlegoleague.nl.

Mobiliteit en logistiek

De richtingen Mobiliteit en voertuigen en Transport en logistiek zijn sinds vorig studiejaar samengevoegd in één richting: Mobiliteit en logistiek. Dit studiejaar wordt er gewerkt op één locatie: J.F. Kennedylaan.

Sector Zorg, Welzijn & Sport

Zorg: opleiding Verzorging

Er is een groot tekort aan personeel in de zorg en we zien dat de aanmeldingen voor het profiel Verzorgende IG (niveau 3) in de leerweg bol terugloopt. Studenten krijgen tijdens hun opleiding bij het Graafschap College persoonlijke, betrokken begeleiding en doen veel praktijkervaring op.

We zien dat er veel studenten met vmbo-kader als vooropleiding, starten op niveau 4 en later afstromen naar niveau 3. Graag aandacht voor deze leerlingen door goed te kijken welk niveau het best bij hen past.

Welzijn: opleiding Pedagogisch werk en onderwijs

De interesse in het profiel Onderwijsassistent (niveau 4) is enorm gegroeid.

Er is in het werkveld veel vraag naar gespecialiseerd pedagogisch medewerkers (GPM) en pedagogisch medewerkers (PM). Studenten met Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) als vooropleiding zijn gewild binnen de kinderopvang.

Veel studenten van het profiel Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) kiezen als vervolgopleiding voor Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4).

Er is een samenwerkingsverband met Iselinge Hogeschool. Wanneer studenten het keuzedeel ‘Voorbereiding op de PABO’ volgen, kunnen zij worden vrijgesteld van bepaalde toelatingseisen.

Er wordt veel gewerkt met hybride projecten, zoals ‘Technologie en de basisschool’, voorleesprojecten en Sinterklaas.

Sport en bewegen

Studenten van de profielen Sport- en bewegingsleider (niveau 3) en Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) zaten tot voor kort in het eerste leerjaar bij elkaar in de klas en werd er in het tweede leerjaar pas een keuze gemaakt voor een specifiek niveau. Sinds dit studiejaar biedt de opleiding Sport en bewegen het profiel Sport- en bewegingsleider (niveau 3) aan in leerjaar 1.

Het wordt voor toekomstige studenten mogelijk om in het derde leerjaar van het profiel Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) met het uitstroomprofiel ‘Buurt, onderwijs, sport’, ook de kwalificatie voor onderwijsassistent te behalen. Zo hebben de studenten een dubbel diploma.